Tiszavasvári Szentmihályi Gyógyfürdő gyógyvize


(Egészség és életmód szakterületi kategória)

 

Tiszavasvári különlegessége a nagy múltú és gazdag termál- és gyógyvízkincsre települt Tiszavasvári Strandfürdő, mely a - a Volosinóczki Béla és Sotkó Gyula üzemeltetésében - 2 éve zajló, teljes körű, s európai színvonalat eredményező felújítással kapta a hagyományőrző Szentmihályi Gyógyfürdő nevet. Egy olyan stranddá vált az elmúlt 2 év során a gyógyvizet körülölelő fürdőző hely, mely a múlt értékeire építve, a jelenben aktívan és komoly beruházásokkal dolgozva a jövőt építi. S olyan strandként emlegetik már a helyi lakosok is a korábban méltatlanul rossz állapotban lévő fürdőt, „aminek van múltja, jelene és jövője”, s mindez az igazoltan kiváló és egyedi minőségű helyi gyógyvízre építve. Ilyen gondolkodásmód eredményeként született az ötlet is, hogy élve a 2012.évi hungarikum törvényben rejlő lehetőségekkel, a megyei értékek közé történő besorolást kérő pályázattal, annak pozitív elbírálása esetén nagyobb esélyt és teret adjanak- a korábbi rossz állapot miatt- méltatlanul kevéssé ismert, ám komoly ásványi anyag tartalmú és só-koncentrátumú, s számtalan jótékony hatást kifejtő helyi gyógyvíznek, melyre a város mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is büszke lehet. Ezzel az a tény is feltárul, és nagyobb publicitást kaphat, hogy megyénk eldugottnak hitt településeken is milyen komoly természeti értékek rejlenek.

      A jogi meghatározás szerint gyógyvíznek azokat az ásványvizeket, borvizeket, termálvizeket nevezzük, amelyek fizikai tulajdonságaik, vagy kémiai összetételük miatt gyógyító hatásúak, és számukra az adott ország rendelete alapján, melynek területén található, az ásványvíz, vagy gyógyvíz megnevezést engedélyezték.  Minden ország szabályozza, illetve a szabályozás révén ismeri el az ásvány-, illetve gyógyvizeit. Magyarországon az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV törvény 247. §-a (2) bekezdésének x) pontja, valamint a 74/1999. (XII. 25.) EüM rendelet alapján az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság (OGYFI) engedélyezi ásványvíznek és gyógyvíznek vélelmezhető víznek elismert ásványvízként, illetőleg gyógyvízként való megnevezését.

   Az ásványvíz és gyógyvíz fogalma a 16. századig nem különült el egymástól. Az első fogalmi elkülönülés a 20. században az 1929. XVI sz. Fürdőtörvényben valósult meg. Sok országban a szabályozás nem tesz különbséget továbbra sem az ásványvíz és a gyógyvíz fogalma között. Ellenben a magyar jog kimondja, hogy: 1. Gyógyvíz az olyan természetes ásványvíz, amelynek bizonyított gyógyhatása van./ 2. A gyógyvíz elnevezés használatának engedélyezése szempontjából: a) külsőleg történő (fürdővízkénti) felhasználásban gyógyvíz az a víz, amely megfelel a külsőleg történő felhasználású ásványvíz követelményeinek, továbbá a természetes ásványi anyagok (kőzetek) vízzel történő kilúgozása során keletkező, oldott ásványianyag-tartalma, kémiai jellege állandó, egészségkárosító anyagokat nem tartalmaz(…). Ennek a szempontnak a tiszavasvári gyógyvíz maradéktalanul és bevizsgáltan megfelel.

   Magyarországon a fürdőkultúra igen nagy múltra tekint vissza, s – a korábbi nevén - Tiszavasvári Strandfürdő is roppant népszerű és látogatott fürdőzőhely volt az 1980-90-es években, többek között éppen a helyi gyógyvíz forrás miatt. A Strandfürdő ellátását biztosító kút 1175 m mélyről feltörő 65 °C-os gyógyvize igen jó hatással van a mozgásszervi, reumatikus és nőgyógyászati, valamint bőrgyógyászati betegségekre. Emellett kiváló gyulladáscsökkentő, értágító és anyagcsere javító hatásokkal is bír, és urulógiai problémákban és ízületi gyulladásban szenvedőknek is komoly gyógyír, segíti a sebgyógyulást és megakadályozza, hogy a koleszterin lerakódjon az érfalakon, javítja a szív-és keringési panaszokat is. Tapasztalatok szerint tehát számtalan egészségügyi problémára, fájdalomra kínál enyhülést és kiválóan felüdít. A víz fő jellemzője: alkáli-hidrogén-karbonátos hévíz.
A víz egyéb jellemzője: fluoridion, jodid-és bromid tartalom, metabórsav, metakovasav.

   A vendégek strand honlapon is olvasható visszajelzései alapján a fent felsorolt jótékony hatásmechanizmusok sok érdeklődőt vonzanak ide kimondottan a gyógyvíz miatt, aminek értékét fokozza az a modern keret, amit a komplex felújítások teremtettek meg.
   Hazánkban a gyógyvízzé minősített vizek engedélyének 10 évenkénti megújítását rendelet teszi kötelezővé és szabályozottá. Az engedélyeztetési eljárás összetett, több szakhatósági vizsgálat és laboratóriumi eredmény előzi meg. Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala a Tiszavasvári K-78 OKK számú kút vizének külső (fürdési célú) felhasználásánál a „GYÓGYVÍZ” megnevezés használatát 2014-ben is vizsgálta és természetesen engedélyezte is, tehát a folyamatos hivatalos kontroll is igazolja a komoly gyógyvízerőt és jelleget, nem csupán a vendégek tapasztalatai, bár nyilván a kettő összefügg.

   Az 1980-as években létesült strand tudatosan települt a város határába, az ott akkoriban felfedezett speciális gyógyvíz közelébe, s bár a gyógyvíz-forrás léte nyilvánvalóan több évszázadra nyúlik vissza, a nagyközönségnek történő átadását a Tiszavasvári Strandfürdő létrejöttétől datálhatjuk, tehát több mint 30éves ez a fürdőmúlt. Mint azt említettük, az ezredforduló után méltatlan állapotba került a strand, ami értelemszerűen a gyógyvíz jótékony hatásának helyi és környékbeli kihasználását is csökkentette, de az elmúlt 2 évben végre „méltó új világ”emelkedett egy nagyfokú, vállalkozói beruházás következtében a valóban kincset érő gyógyvíz köré. Nem véletlen a Gyógyfürdő szó elhelyezése sem az új névben, hisz alapvető bázisnak tekintik a jelen üzemeltetők is ezt a természetes helyi értéket. Az új strandvilág születése magában foglalja a belső terek, a gépészeti, technikai felszerelések, a medencék felújítását, a strand terület parkosítását és további új medencék (tanmedence, gyerekmedence), valamint élmény fokozó elemként és szolgáltatásként egy 103 méteres Anakonda-csúszda, egy Grill-terasz, s egy napozó terasz létesítését is többek között. Most zajlik az élmény-medence telepítése, mely jövő nyárra lesz kész. A gyógyvíz keretét adó termál medencében lévő csempeburkolatot lecserélték egy hőálló PVC burkolatra, mely egy sima felületet képez, s csúszásmentes, ez is a gyógyvíz minőségi élvezésének része. A 38 fokos meleg vizű gyógymedencében két új belső „sziget”került kialakításra, így a vendégek legnagyobb örömére megduplázódott az ülőhelyek száma Ezen felül új dögönyöző-berendezést is kialakítottak itt, mely a medence vizével azonos hőfokú vizet biztosít a vendégek számára, mivel a vízbeszívás közvetlenül a medencéből történik. A medencéhez új alsó befúvókat és rácsokat szereltek fel a minél kellemesebb fürdőzés érdekében. A felújítások során tehát kimondott hangsúlyt adtak a helyi gyógyvíz minél komplexebb és szélesebb körű élvezetének. A fürdő mellett olcsó kemping található, s az üdülőterületen kiadó házak, szobák teszik lehetővé a huzamosabb itt tartózkodást, bár a szálláshely igazi megoldását egy szálloda jelenthetné, ami méltó hátteret adhatna erre a valóban különleges gyógyvízerőre épülő turizmus számára. A gyógyvíz sótartalma egyébként 11-szer magasabb, mint a híres harkányi gyógyvizé, a megszokott 1000mg/liter helyett 5000 mg/liter, tehát a helyi  sóvíztározó teljesen egyedi határértéket mutat.

   Az üzemeltetők folyamatosan a gyógyfürdő bővítésén és szezonalításának megszüntetésén dolgoznak, ennek fő része, hogy a „Vigyázz a testedre-az egyetlen hely, ahol élhetsz…” gondolat jegyében speciális , egész évben látogatató gyógy-és rehabilitációs szolgáltatás működik a fürdő területén több variációban is kihasználva a helyi gyógyvíz erejét: pl. iszappakolás, szénsavas fürdő (szakorvosi beutalóval vehető igénybe),víz alatti vízsugár-masszázs, csoportos gyógytorna és orvosi gyógy-masszázs, különböző egyéb masszázs-variációk: -arc, -realáxáló, -kismama, -sport, -gyógy, -talp, -thai, -relaxáló, -frissítő masszázsok, gyógyvizes gyógymedence, gyógyvizes kádfürdő,és orvosi beutalóval igénybe vehető fizikoterápia.

   Látható tehát, hogy a Tiszavasvári Strandfürdő Kft. komplex és átgondolt tervvel kívánja visszaépíteni a strand gyógyvízerejének 30 évvel ezelőtti népszerűségét és látogatottságát. Mindez a szépen növekvő forgalom alapján sikerrel járhat, s emelheti a megye e sok tekintetben elmaradott és még fejlesztésre szoruló kisvárosának gyógyvíz adottságokra is építő további fejlődési és turisztikai lehetőségeit is a gyógyvíz megyei értékké nyilvánítása is.

 

 


visszaFöldművelődésügyi Minisztérium Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Hungarikum Bizottság

MSBT.hu design