Nyíregyházi Cantemus kóruscsalád


 

A Cantemus kóruscsalád

A Cantemus család kórusait hallva, mindenkiben ugyanaz a kérdés fogalmazódik meg. A terem minden sarkából érkező hangok tökéletes tisztasága, összecsiszoltsága, mintha angyalok hangján szólna. Honnan jön ez a tehetség, mely a lelkes, ragyogó arcú fiatalok hangjánerőt,örömöt,szeretetetilyenőszinte és tökéletes hangzásba sűrít?

Amikor 1975-ben Nyíregyházán, a Kodály Zoltán Általános Iskolában Szabó Dénes és kollégái megkezdték a kórusnevelő munkát Kodály Zoltán szellemében, még nem sejtették, hogy a módszer következetes, kitartó alkalmazásával meddig lehet eljutni. Azt, hogy Kodály nyomdokain jó úton járnak, az is bizonyítja, hogy az iskolai gyermekkórusból kinövekedett diákok éneklési vágyának idővel nem lehetett ellenállni. Ez hívta életre a Pro Musica Leánykart, majd később a Cantemus Vegyeskart is. Az így terebélyesedő Cantemus Kóruscsalád énekkarai az évek során, nemzetközi versenyeken szerzett több mint 50 első helyezésükkel olyan egyedülálló teljesítményt nyújtottak, mely szinte elkerülhetetlenné tette, hogy a kóruscsalád intézményes formát ne öltsön. Ezért alapította meg 2004-ben Nyíregyháza Önkormányzata a Nyíregyházi Cantemus Kórus intézményét.

 

A karnagy, Szabó Dénes 1947-ben született Makón. Zeneművészeti tanulmányait Szegeden, Miskolcon és Budapesten végezte. 1969 óta tanít a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában és 1975-ben alapította a Cantemus Gyermekkórust. A Cantemus Gyermekkarból kinövő kóruscsalád 2004 óta művészeti intézményként működik három énekarral: a Cantemus Gyermekkar, a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Vegyeskar munkáját a Nyíregyházi Cantemus Kórus fogja össze. Ma már mindhárom énekkar világszínvonalú előadó. Szabó Dénes gyakori meghívott vendégelőadó nemzetközi fesztiválokon, szakmai konferenciákon és rendszeresen tart mesterkurzusokat karvezetésről, kórushangképzésről, a Kodály-módszer alkalmazásáról. Művészi és zenepedagógiai munkáját több díjjal is elismerték: Liszt-díj 1985, Bartók – Pásztory díj 1993, Kossuth-díj 2000, Magyar Örökségért díj 2004.

Az 1975-ben alakult Cantemus Gyermekkar a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola ma már világszínvonalú, sokszoros nemzetközi versenygyőztes énekkara. Rendszeresen turnéznak Európa és a világ számos távoli országában, fesztiválok, versenyek és nemzetközi zenei konferenciák (Ausztrália, Kanada, Venezuela, USA, Japán) gyakori résztvevői és vendégei.

A gyermekkar koncertjein a gregorián dallamoktól a reneszánsz és a romantika mesterművein keresztül a modern kortárs muzsika, a magyar népzene és igényes népzenei feldolgozások - Kodály és Bartók kórusműveit is beleértve - szerepelnek a kórus repertoárjában. Több elismert magyar kortárs zeneszerző komponált műveket az énekkar számára, s több ősbemutató is fűződik a Cantemus Gyermekkar nevéhez.

A Pro Musica Leánykar a világ egyik vezető énekkarának számít. A nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában működő Cantemus Gyermekkórusban szerzett élmények 1986-ban vezették kórusalapításhoz az öreg diákok lelkesedését. Azóta a világ legjelentősebb kórusversenyein szereztek első helyezéseket. Legnagyobb sikerük a fennállásuk 10. évében nyert EURÓPA NAGYDÍJ, a 2002-ben, Dél-Koreában, megrendezett II. Kórus Olimpián a 3 aranyérem mellett elnyert két olimpiai bajnoki cím, és a Londonban megrendezett „Let the People Sing" Kórusverseny vándordíja, az /Ezüst Rózsa Serleg/. A nemzetközi elismerések mellett a Cantemus gyermekkarral közösen két rangos magyar díjjal is elismerték az énekkarok munkáját:1993-ban Bartók - Pásztory Díjat, majd 2004-ben Magyar Örökségért díjat kaptak. A kórus repertoárja a zeneirodalom széles skáláját öleli fel, és a romantika mesterművein keresztül a modern kortárs muzsika világáig sok és sokféle muzsikában gyönyörködhet a közönség. A magyar népzene és igényes népzenei feldolgozások - Kodály és Bartók kórusművei - szintén meghatározó szerepet játszanak a kórus repertoárjában.

 

A Cantemus Vegyeskar tagjainak legnagyobb része a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola padjaiban tanult gyerekként. Ma már egyetemista, dolgozó felnőttek, akiknek az életében a közös pont a Cantemus. A kórus 1998-ban Szabó Soma vezetésével kezdett állandó munkába.

Megalakulása óta számos nemzetközi versenygyőzelmet aratott, rangos fesztiválokon, európai koncertturnékon vett részt. A kórus repertoárján az oratorikus és a capella irodalom minden stílusa megtalálható a reneszánsztól napjaink zenéjéig.

Szabó Soma 1974-ben született Nyíregyházán. A Kodály Zoltán Általános Iskolában kezdte zenei tanulmányait. A debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizett hegedű szakon. Karvezetés diplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte 1998-ban. Azóta vezető karnagya a Cantemus Vegyeskarnak. Emellett tanít a nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában és alapító tagja valamint művészeti vezetője a Banchieri Énekegyüttesnek.

 

2012-től minden páros év augusztusában rendezik meg a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivált. A nyíregyházi Cantemus Kórus több évtizedes világjáró tevékenysége során szerzett kórusbarátságai adták az ötletet tizenöt évvel ezelőtt az első Cantemus Fesztivál megszervezéséhez. A Nyíregyházi Cantemus Kórus és a Kodály Zoltán Általános Iskola minden második évben megnyitja kapuit a világ minden tájáról érkező gyermek, ifjúsági és felnőtt kórusok előtt a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál keretein belül.

 


visszaFöldművelődésügyi Minisztérium Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Hungarikum Bizottság

MSBT.hu design