Nyírség Néptáncegyüttes munkássága


- Kulturális örökség-

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása

 

A Nyírség Táncegyüttes sokszoros KIVÁLÓAN MINŐSÜLT EGYÜTTESCsokonai Vitéz Mihály Közösségi DíjasMegyei és Országos PRIMA DÍJASPro Urbe Díjasháromszoros KI MIT TUD?-győztes társulat, amely rendszeres résztvevője hazai és külföldi szakmai fesztiváloknak.  Legutóbb 2013 júliusában szereztek bronzérmet az Isztambul melletti Büyükcekmece nemzetközi folklórfesztiválján, majd októberben immár itthon nyerték el a Kállai Kettős Néptáncfesztivál legmagasabb Nívódíját, a FESZTIVÁLDÍJAT. A Nyírség Táncegyüttes munkássága nemzeti értékként került be a Nyíregyházi Települési Értéktárba. Az ezzel kapcsolatos emléklapot 2015-ben adták át az együttes számára.

A társulat fontosnak tartja a magyar, valamint a kárpát-medencei néptánc- és népzenei kincs népszerűsítését itthon és a nagyvilágban, s szeretettel gyűjti és dolgozza fel szűkebb hazája – Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye – páratlan gazdagságú táncanyagát is.

Fontos az együttes és az általa képviselt értékek megismertetése a helyi és az országos közönséggel, ezért vettek részt a Fölszállott a páva televíziós folklórvetélkedőben is. A néptánc az együttes életének meghatározó eleme, összetartó anyaga. A hiteles forrásokból gyűjtött, megtanult és újraalkotott táncok a próbateremben nyerik el végső formájukat, s színpadi produkciókban teljesednek ki. Legfontosabb mégis az általuk közvetített közösségi hagyomány tovább éltetése, a tánc léleknemesítő és testet edző funkciója s az ezekből kialakuló színpadi koreográfiák és műsorok művészi értéke.

Az együttes tagjai városi fiatalok, egy részük vidéki háttérrel is rendelkezik. Középiskolai tanulók, főiskolai és egyetemi hallgatók, néptáncpedagógusok és „civil” foglalkozású fiatalok gyűlnek össze esténként azért, hogy meglehetősen kevés szabadidejük nagy részét az individuális magyar néptáncok csoportba szerveződött tanulási formájának szentelhessék a Nyírség Táncegyüttesben.

A társulat 2014-ben ünnepelte megalakulásának 40. évfordulóját.

 

 Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

 

A fentiek alapján látható, hogy a Nyírség Táncegyüttes számos hazai és nemzetközi elismerés, díj tulajdonosa. Munkájukat tartósan kiemelkedő szakmai színvonalon végzik. A társulat immár 42 éve dolgozik – többek között – azon, hogy szűkebb hazánk, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye páratlan gazdagságú táncanyagát, tánchagyományát tovább éltesse, megismertesse és megszerettesse az itt élő fiatalokkal, ezzel népszerűsítve megyénket helyben, országos és nemzetközi szinten egyaránt.

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források)

 

A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

 


visszaFöldművelődésügyi Minisztérium Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Hungarikum Bizottság

MSBT.hu design