Dr. Korányi Frigyes munkássága


(Kulturális örökség szakterületi kategória)

Dr. Korányi Frigyes munkássága

 

Dr. Korányi Frigyes, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a tubercolosis elleni küzdelem atyja. Önálló tudományos eredményei főleg a mellkasi betegségekkel kapcsolatosak. Elsők között foglalkozott a relatív szívbillentyű elégtelenséggel. Előadásaiban rámutatott az egyes betegségek és a társadalmi viszonyok kapcsolatára. Hosszú időn át elnöke volt az Országos Közegészségügyi Tanácsnak és tagja volt az Igazságügyi Orvosi Tanácsnak. Kezdeményezésére indult meg a tuberkolózis elleni küzdelem, amely a budakeszi tbc- szanatórium, majd az első fővárosi tüdőbeteg-gondozó létesítéséhez vezetett. 150 tudományos közleménye jelent meg. Korányi Frigyes emlékét ma is őrzik Nagykállóban. A Korányi Frigyes Emlékház és helytörténeti gyűjtemény formájában, valamint az egyik helyi gimnázium is a nevét viseli. Az iskola előtt kialakított téren pedig a róla készült mellszobor található.

Korányi Frigyes szülőháza egy fésűs beépítésű, klasszicista eredetű lakóház, amely az 1700-as évek végén épülhetett, 1971 óta emlékházként funkcionál. A házban orvostörténeti kiállítás található. A nagy orvos emlékeit őrzi a szoba, ahol született: üveges vitrinekben láthatjuk családi és személyes tárgyait. Dr. Korányi Frigyes, szülőházára halála után bő egy évvel helyezték el a ma is látható emléktáblát.

 

Indokolás az értéktárba történő felvétel mellett

 

Nagykálló szülöttei között kiemelkedő nagyság, példakép, orvos és emberbarát. A város hosszútávú fejlesztési terve is az ő nevét viseli. Emellett múzeumként működő szülőháza, a gimnázium és kitüntető díj kapta a nevét, illetve szobor őrzi emlékét. Korányi Frigyes igazi érétke Nagykállónak.


visszaFöldművelődésügyi Minisztérium Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Hungarikum Bizottság

MSBT.hu design