A nagykállói református műemléktemplom és a Rákóczi-torony


- épített környezet -

A nagykállói református műemlék templom és a Rákóczi-torony

 

A nagykállói református Műemléktemplom harangtornya két építési periódus eredménye. A templom északi oldala felől hét méterre épült, 8x8 m alapterületű, 7 méter mély alapozással, 4 sarkán támpillérekkel. A harangtorony a gótikus hagyományok XVIII. századi megjelenését reprezentálja.

Már a templomépítés idején felmerült a toronyépítés gondolata is, de ekkor még az anyagi akadályok mellett a reformátusok elleni rendeletek is akadályozták a munkakezdést. Volt olyan előírás, hogy a megye legalacsonyabb katolikus tornyánál nem lehet magasabb a református torony. Mindezek ellenére Békési András lelkipásztor 1732- ben letette a harangtorony alapköveit, és megkezdődött az építkezés. 1733-ban Marjai Sándor püspök megtiltotta az építkezés folytatását, mert az a „katolikusok sérelmére van”. 1738-ban - feltehetően feljelentésre- a Helytartótanács vármegyei vizsgálatot is elrendelt a toronyépítés megakadályozására. Ekkor vált szállóigévé, hogy ”a torony Bécsbe is ellátszik”, így aztán a munka közel 40 évig szünetelt, s akkor is csak azért épülhetett fel, mert Kállónak nem volt megfelelő tűzőrző helye.

Az úgynevezett Rákóczi-torony az Alföld legmagasabb kőépületei közzé tartozik, sisakkal együtt 60 méter magas. A nagyméretű, négyzetes, pillérekkel megtámasztott, két méter vastag falú torony onnan kapta a nevét, hogy a fejedelem által a szabadságharcban elsőként elfoglalt kállói vár köveit is beleépítették. A toronyban három harang lakik. A délidőben megszólaló, 616 kilós harang, amely Gombos Lajos őrbottyáni műhelyében készült 1986-ban, őrzi a II. Rákóczi Ferenc által 1707- ben adományozott harang darabját.

Indokolás a harangtorony értéktárba történő felvétele mellett

 

A református templom és torony nem csak a református vallású embereket szolgálta. A torony tűzőrző hely volt 250 évig. 


visszaFöldművelődésügyi Minisztérium Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Hungarikum Bizottság

MSBT.hu design