A 4 for Dance Táncegyüttes munkássága


(Kulturális örökség szakterületi kategória)

 

A 4 for Dance 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy az általuk nagy tiszteletben tartott magyar néptánc autentikus elemeit virtuóz ritmusjátékokkal tegyék még izgalmasabbá, s így egy önálló stílust hozzanak létre. A csapat népszerűsége azóta is töretlen, hiszen a 4 for Dance értéket közvetít, kultúrát táplál, és mindezeket a mai kor szellemében, sok humorral fűszerezi.

Az együttes 2009-ben Montreal-ban az UNESCO védnöksége alatti Dance World Cupon, a hivatalos táncvilágkupán három kategóriában is – folk, show, step - megszerezte a világbajnoki címet. A BBC egyik legnagyobb showjának sztárvendégeként a "Tonight is the night" műsorában együtt szerepeltek Michael Flatley társulatával.

2011. februárjában Magyarországot az Európai Unió Soros Elnökeként képviselve Pekingben - 14 műsoron keresztül - egy héten át a Chaoyang Parkban 470.000 néző előtt mutatkoztak be.

Algériában az Európai Unió Kulturális Fesztiválján három alkalommal is képviselték Európát. Az Algír Nemzeti televízióban 11 millióan, az Állami Rádióban pedig 9 millióan hallgatták őket főműsoridőben.

A csapat a Föld összes kontinensén, több mint 40 országban szerepelt már, többek között: Brüsszelben az Európai Parlamentben, Kanadában, Angliában, Algériában, az Egyesült Arab Emírségekben, Kínában, Svédországban, Lengyelországban, Finnországban, Monacoban, az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában, Törökországban, Izraelben, Jordániában, Egyiptomban, Oroszországban, Kubában, Vietnámban és számos európai országban és nagyvárosban egyaránt.

2011-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Prima-díj rangos elismerése, a közönségdíj a 4 for Dance csapatáé lett. 2012-ben Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése kimagaslóan eredményes tevékenységük elismeréseként Nyíregyháza Városért Bencs Kálmán-díjban részesítette a táncegyüttest, mindemelett pedig bekerültek a Nyíregyházi Települési Értéktárba is.

A megyei érték hivatalos weboldalának címe:

http://4fordance.hu/


visszaFöldművelődésügyi Minisztérium Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Hungarikum Bizottság

MSBT.hu design