Szatmári Múzeum egyedülálló szekér-, kocsi- és hintógyűjteményeDr. Farkas József néprajztudós, múzeumalapító  kitartó munkájának eredményeként Mátészalkán a Szatmári Múzeum 1976- ban nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. A múzeum a századelő paraszti élet mindennapjainak fontos kellékeit kutatta fel, s gyűjtötte össze.
A régi Szatmár vármegye földrajzi helye és helyzete főként a nagytájak közötti kapcsolatok közvetítésében szánt a térségnek fontos gazdasági szerepet. A vásári kapcsolatok jelentős része túlmutatott a vármegye határain. Mindez aláhúzta a távolsági fuvarozás, az országúti szállítás, szekerezés jelentőségét a vasúthálózat kiépítéséig. A szekerezés, fuvarozás jelentős társadalmi szervező erő is volt.

Ezért is kiemelkedő jelentőségű a Mátészalkán a Szatmári Múzeumban található, mintegy 100 darabból álló, Közép-Európa legnagyobb szekérgyűjteménye.

Dr. Farkas Józsefnek ötlött eszébe először, hogy összegyűjtse a Szamoshát, a Tiszahát, az Erdőhát és az Ecsedi-láp falvainak régi szekereit, ezzel az országban elsőként szekérmúzeumot rendezett be. A múzeum tágas udvara lehetőséget kínált arra, hogy a szatmári félereszek, színek mintájára közlekedési eszközök tárolására, félszabadtéri kiállításra illusztrálja a népi teherhordás, a polgári és nemesi személyszállítás közlekedési eszközeit. Bemutatja a magyar kocsik valamennyi alaptípusát és azok tájjellegű változatait.

 

A gyűjtemény kiemelkedő darabjai: Kígyóvasalású szatmári parasztszekerek, kasos szekér, nyírségi taliga, jászsági szekér, vásározó szekér, disznószállító szekér, Kölber-féle félfedeles hintó, Viktória hintó, Károlyi kocsi, Cziráky kocsi, társas vadászkocsi, gavallér kocsi, kőrösi kocsi, hentes kocsi, bácskai kocsi, kis-, közép- és nehéz homokfutó, szivattyús- és lajtos tűzoltókocsi, halottas kocsi- és hintó, lengyel- és orosz típusú szán stb.

A szekér-, kocsi- és hintógyűjtemény olyan egyedülálló és megőrzendő érték, amely a nemzeti összetartozás, a nemzeti egység és a nemzeti tudat erősítését szolgálja. A magyar kultúra évezredes értékei közé tartozik. Egyediségével, különlegességével, értékőrzésével, minőségével méltó a megyei értéktár gyűjteményébe való felvételre.

 

 

 


visszaFöldművelődésügyi Minisztérium Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Hungarikum Bizottság

MSBT.hu design