Vajai-tó természetvédelmi terület


 

A Vajai-tó a Nyírség északkeleti részén helyezkedik el. A Nyírség angyszámú, természetes tavai közé tartozott, mely a század közepére kiszáradt, majd medrében víztározót alakítottak ki. A tó környékének tengerszint feletti magassága 140 m, a tó víztükre kevéssel 130 méter felett van. A Vajai-tó természetes vízjárású állapotában Vaja község tulajdonát képezte és nem nyúlt át a szomszédos területekre, mint ma a tározó. Hasznosításának módjai a kenderáztatás, a nádvágás és a halászat voltak.

1962 óta a vízszint megemelésére törekszenek. Tvasz végén, nyár elején a vízszint magassága kb. 2 méter, a vízfelszín nagysága pedig kb. 70 hektár. A tó tározási kapacitása kb 1 millió köbméter, elsődleges besorolása belvíztározó, másodlagos funkciója az öntözés és az üdülés.

A tó legfontosabb természeti értékeit a viszonylag jelentős számú úszóláp-szigetek jelentik, melyek biológiai szűrőkapacitása nagyfokú és jól tolerálják a kisebb mértékű szerves terhelést. Az úszószigetek nemcsak mint képződmények érdekesek, hanem máig is különleges növényfajok és társulások őrzői. Botanikai ritkaságaik a tarajos pajzsika és a kúszó csalán.

Állatvilága szintén színes. Megtalálható a közönséges vidra, az óriás csíbor vagy a vöröshasú unka, de különösen fajgazdag a terület vízipoloska-faunája is.

A Vajai-tó területét 1996-ban természetvédelmi területté nyilvánították 78 hektéron, valamin környezet a Natura 200 hálózat része.

 

 


visszaFöldművelődésügyi Minisztérium Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Hungarikum Bizottság

MSBT.hu design