Könyvbemutató


Uram, szeretem a te házadban való lakozást, és a Te dicsőséged hajlékának helyét. (Zsolt. 26,8)

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat kiadásában megjelent Házadba léphetek I. Szatmári középkori templomok című könyvet mutatták be 2015. november 19-én a Jósa András Múzeumban. A megyei értéktárba került 17 szatmári középkori templom ismertetőjét dr. Bene János múzeumigazgató írta, aki azt kapta feladatul, hogy tudományos igénnyel, de egyben népszerűsítő módon tárja az olvasó elé a templomok történelmét, szakrális és építészeti értékeit. Bene János a tudós templomkutatók e témában hozzáférhető számos alapművében felhalmozott ismeretanyagot felhasználva készítette el a templomok egy-egy oldalba tömörített, mindenki által érthető leírását.

A kötet mintegy száz fotója Csutkai Csaba fotóművész munkáját dicséri. A művész alkotói koncepciója eltér a megszokott templomfotóktól. Műveivel az a célja, hogy azokon ne csak a puszta falak, hanem az Isten házát éltető, azokban a múltat tovább örökítő, a jövőt teremtő hívek is helyet kapjanak.

Sipos László Forster Gyula–emlékérmes fotográfus a könyv bemutatásakor kiemelte, hogy az mind formájában, mind tartalmában más, mint elődei, hiszen nem tudományos mű, hanem a nagyközönségnek szánt igényes, fotóalbum-szerű népszerűsítő kiadvány. A szerzők mellett elismeréssel szólt Csutkai Márton színvonalas tervezői munkájáról is.

A könyv nem kerül kereskedelmi forgalomba, de a bemutató népes közönsége egy-egy példánnyal gazdagabban térhetett haza.

 

(A könyvbemutató fotóit Csutkainé Együd Klára készítette.)

visszaFöldművelődésügyi Minisztérium Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Hungarikum Bizottság

MSBT.hu design