Megvannak a Helytörténeti vetélkedő - Értékes barangolás 2017 győztesei


A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság és a Vidék Kincse Egyesület által Helytörténeti vetélkedő – Értékes barangolás 2017 címmel meghirdetett vetélkedő döntőjére Szabolcs községben, a Szabolcsi Református Látogatóközpontban került sor 2017. december 13-án. (Csutkai Csaba fotói a galériában)

A vetélkedőre 36 csapat regisztrált a megye általános és középiskolái közül, amelynek első, levelező fordulója keretében egy 26 feladatból álló kérdőívet kellett online módon kitölteni. A beküldött feladatlapok kiértékelését követően az általános iskolai, illetőleg a középiskolai kategória három-három legjobb eredményt elért csapata vett részt a 2017. december 13-án, Szabolcs községben megrendezett helyszíni döntőn.

A döntőre a csapatok két házi feladattal érkeztek, amelyek a következők voltak:

1. Készítsetek a megyei értéktár bizottság honlapján található Javaslattételi nyomtatvány a megyei értéktárba történő felvételhez elnevezésű nyomtatvány felhasználásával a 114/2013. (IV.16.) Korm. rendelet 6. § (4) bekezdése szerinti tartalommal egy javaslatot egy olyan értékről, amely még nem szerepel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárban, de szerintetek ott lenne a helye!

2. Készítsetek egy maximum 5 perces kisfilmet s ezen keresztül, a ti szemszögetekből mutassatok be a megyei értéktárban szereplő, egy általatok kiválasztott megyei értéket!

A döntőt Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság alelnöke nyitotta meg, majd ezt követően dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője és Csegei László, Szabolcs község polgármestere köszöntötte a csapatokat és a megjelenteket. A vetélkedő moderátora Zakor-Broda Rita, a Vidék Kincse Egyesület elnöke volt.

A vetélkedő a csapatok bemutatkozásával és a házi feladatként elkészített kisfilmek levetítésével kezdődött, majd tesztek kitöltésével elméleti tudásukról kellett számot adni a csapatoknak. A vetélkedő második felében interaktív feladatok következtek, ahol már nem csak a tudás, hanem az ügyesség is számított. Ebben a blokkban olyan feladatok voltak, mint például karácsonyi dalok felismerése és eléneklése, kocka puzzle kirakása, activity, íjászat stb.

A vetélkedőt a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium diákjainak műsora színesítette, amiért ezúton is köszönetünket fejezzük ki.

A zsűri elnöke dr. Bene János címzetes múzeumigazgató, míg tagja Baracsi Endre, Csegei László, Dani Attila tárogatóművész és Sotkó Levente Attila, az NMI Nemzeti Művelődési Intézet Nkft. módszertani referense volt.

A vetélkedőn végül a következő eredmény született:

I. Általános iskolai kategória

  1. Bereg kincsei (Hétvezér Baptista Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola Tiszaszalka)

A csapat tagjai: Farkas Boglárka, Kiss Gréta, Balogh Máté, Kósa Kristóf, Morvai Dániel

Felkészítő tanár: Kósáné Kósa Edina

  1. Értékőrzők (Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium)

A csapat tagjai: Joó Levente, Káplár Benjamin, Márton Annamária, Miklós Péter, Pethő Máté

Felkészítő tanár: Miklósné Király Éva

  1. Jókais barangolók (Jókai Mór Református Általános Iskola Nyíregyháza)

A csapat tagjai: Biró Eszter, Cseh Máté, Hajdu Lehel, Ilyés Gergely, Lucza Boglárka

Felkészítő tanár: Ilyés Gábor

II. Középiskolai kategória

  1. Kandó Faló II. (Kisvárdai SZC Kandó Kálmán Közlekedési Szakgimnáziuma és Dr. Béres József Kollégiuma Záhony)

A csapat tagjai: Bökönyi Richárd, Horváth Petra, Pokol László, Szabó Annamária, Szabó Emese

Felkészítő tanár: Jakab József

  1. Az Öt Kiscsillag (NYSZC Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma Nyíregyháza)

A csapat tagjai: Agócs Zsuzsa, Tóth Ivett, Mészár Anita, Molnár Brigitta, Rózsa Barbara

Felkészítő tanár: Simon Miklós

  1. Szabolcs Megye Lordjai (Vasvári Pál Gimnázium Nyíregyháza)

A csapat tagjai: Kusnyír Levente, Doránt Dominik, Juhász Atilla, Szücs Tamás, Kozsla Dávid

Felkészítő tanár: Szikszai György

A csapatok tagjai és felkészítő tanárai oklevéllel és a Vidék Kincse Egyesület, valamint az NMI Nemzeti Művelődési Intézet Nkft. által felajánlat ajándékokkal mehettek haza.

Dr. Bene János, a zsűri elnöke összegzésként elmondta, hogy ennek a vetélkedőnek nincsenek vesztesei, minden csapat nyert, hiszen nagyon jól szerepelt mindenki, és a felkészülés során megszerzett tudás már önmagában hatalmas nyereség, aminek mindennapi életükben is hasznát fogják venni. Reményét fejezte ki, hogy minél többen kaptak kedvet ahhoz, hogy az így megismert természeti értékeket, épített örökségünket a megyében és az országban jártukban-keltükben felkeressék, s hogy a továbbiakban is részt fognak venni az értékfeltáró, értékőrző munkában.

Köszönetünket fejezzük ki a vetélkedőre regisztrált valamennyi csapatnak és felkészítő tanáraiknak, hogy fontosnak tartják a Hungarikum törvény célkitűzéseit, a döntős csapatoknak és tanáraiknak, hogy szabadidejükből áldozva felkészültek a döntő megmérettetésre. Köszönjük a zsűri elnökének és tagjainak, hogy első kérésre igent mondtak felkérésünkre, valamint a Vidék Kincse Egyesület elnökének, hogy az idei vetélkedő szervezésében és lebonyolításában aktív szerepet vállaltak.

Terveink szerint jövőre folyt. köv.

 

a Szervezők nevében

 

Csordásné Szikora Erzsébet

a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei

Értéktár Bizottság titkára

visszaFöldművelődésügyi Minisztérium Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Hungarikum Bizottság

MSBT.hu design