Megvannak az Értékes barangolás 2018/2019 vetélkedősorozat győztesei


A mai döntővel lezárult a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzatnak az elmúlt év novemberében útjára indított Értékes barangolás 2018/2019 vetélkedősorozata.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat az Agrárminisztérium HUNG-2018 pályázata keretében hirdette meg a vetélkedőt, melynek célja a magyar kultúra értékeinek megismertetése volt. A vetélkedőre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében működő általános és középiskolák 5-8. évfolyamos, illetőleg a középiskolák 9-13. évfolyamos tanulóiból alakult négy fős csapatok jelentkezhettek.

A vetélkedő 2018. november 28-án egy internetes fordulóval indult, majd ez év februárjában három helyszíni középdöntőben mérkőzött meg az internetes forduló korosztályonkénti legjobb kilenc csapata. A középdöntők első helyezettjei, azaz korosztályonként három-három csapat mérte össze a tudását és ügyességét a vetélkedő 2019. április 4-én megrendezett döntőjén, melynek a Sóstói Múzeumfalu adott otthont.

A döntő nyitányaként a Nyírség Táncegyüttes utánpótlás csoportja, a Topogó Táncegyüttes táncosai adtak rövid műsort, melynek végén „mini táncház” keretében megtáncoltatták a döntő résztvevőit is. Ezt követően Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket, s nyitotta meg a vetélkedőt, amelyre a csapatok házi feladattal érkeztek. Az otthon elvégzendő feladatuk az volt, hogy készítsenek javaslatot a megyei értéktárba egy olyan értékről, amely még nem szerepel az értéktárban, de véleményük szerint ott lenne a helye. Javaslatukat szóban is be kellett mutatniuk, s lehetőségük volt arra, hogy ezt rövid prezentáció keretében tegyék meg. A második feladat a húsvétra történő ráhangolódás jegyében telt, ugyanis a jánkmajtisi portán elrejtett tojásokat kellett megtalálniuk a csapatoknak, majd válaszolniuk a tojásokban elrejtett kérdésekre. A harmadik feladat keretében négy népi ügyességi játékot kellett teljesíteniük (botos versenyfutás, bálás célba dobás, rönkhajítás, konzervdobálás). A negyedik feladat során tíz diavetítéssel prezentált kérdésre kellett válaszolniuk, s végül egy szintén tíz kérdésből álló igaz-hamis teszttel fejeződött be a vetélkedő, amelynek eredménye a következők szerint alakult:

középiskolai korosztály

  1. HunZaykum – Nyíregyházi Szakképzési Centrum Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma Nyíregyháza
  2. Kandó faló III. – Kisvárdai Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Közlekedési Szakgimnázium és Dr. Béres József Kollégium Záhony
  3. Kölcsey Brigád   – Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium

általános iskola korosztály

  1. "ÉRTÉKŐRZŐK" – Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
  2. Vászonvirág – Wesley János Óvoda, Általános és Középiskola I. László Király Tagintézménye Beregdaróc
  3. deákos diákok  – Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium

A csapatok tagjai értékes nyereményekkel térhettek haza, az első helyezettek tabletet, a második helyezettek fényképezőgépet, míg a harmadik helyezettek e-book olvasót kaptak felkészülésük és teljesítményük elismeréseként. Gratulálunk minden csapatnak és szurkolunk az első helyezetteknek, hogy az országos döntőben is sikeresen szerepeljenek majd.

A zsűri elnöke dr. Bene János címzetes múzeumigazgató, míg tagja Baracsi Endre, a megyei közgyűlés és a megyei értéktár bizottság alelnöke, dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója, dr. Kiss Kálmán, a Luby Társaság elnöke és Dani Attila tárogatóművész, a döntő moderátora dr. Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója volt. Ezúton is köszönjük, hogy elfogadták felkérésünket.

Köszönetünket fejezzük ki a vetélkedőre regisztrált valamennyi csapatnak és felkészítő tanáraiknak, hogy fontosnak tartják nemzeti értékeink feltárását és megőrzését, a hungarikum mozgalom élővé tételét. Köszönjük a döntős csapatoknak és tanáraiknak, hogy szabadidejükből áldozva felkészültek a vetélkedősorozatra, s annak döntőjére. Köszönjük a Sóstói Múzeumfalu munkatársainak az aktív közreműködést.

Reményeink szerint az értékes barangolásnak ezzel nincs vége…

A döntőről készült fotók a galériában tekinthetők meg. A fényképfelvételeket Szarka Lajos fotográfus készítette.

 

A szervezők nevében,

 

Csordásné Szikora Erzsébet

a megyei értéktár bizottság titkára

 

 

visszaFöldművelődésügyi Minisztérium Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Hungarikum Bizottság

MSBT.hu design