Panyolai szilvásétel
A szilva egyik feldolgozási módja az aszalás. Az aszalás segítségével a gyümölcs tartósítható. Panyolán ennek a tartósítási eljárásnak több évszázados hagyománya van.
A panyolai szilvásétel elkészítéséhez az aszalt szilván kívül olyan hozzávalók szükségesek, melyek minden háztartásban megtalálhatóak. Ezért is közkedvelt ez az étel.
A szilvásétel elkészítési módja a következő:
Az aszalt szilvát vízben főzik (van, aki előzőleg rövid időre vízbe áztatja a szilvát, hogy kerekebb legyen). Csipetnyi sóval, esetleg kevés cukorral ízesítik a levét. A fővésben lévő léből keveset kivesznek, és elkevernek benne egy kevés szilvalekvárt, majd visszaengedik a levesbe. A lekvártól a leves íze és színe is intenzívebbé válik. Végül elkészítik a habarást (tejből és lisztből, esetleg egy tojást is ütnek hozzá), és összefőzik a levessel.
További Agrár- és élelmiszergazdasági értékeink