1

Bátorligeti ősláp

Az 53 hektáros terület a hajdani nyírségi lápvilág utolsó maradványa. Természettudományi szempontból Magyarország egyik legértékesebb területe, ezért csak előzetes engedéllyel, kísérővel és kijelölt tanösvényeken járható be. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye déli részén, a Nyírségben Bátorliget mellett a fényi erdő és a bátorligeti legelő szomszédságában található.

ősláp

            Az ősláp a jégkorszak előtti és az azt követő időkből itt maradt páratlan növény- és állatvilággal rendelkezik, és a különleges mikroklímának köszönhetően Magyarország egyik leggazdagabb és legváltozatosabb növény- és állatvilága maradt itt fenn.

            Az őslápon majd 1100 virágos növény és hétezer állatfaj él – ezen belül több mint 30 madárfaj fészkel és költ.

            Az ősláp növényvilága szinte minden évszakban, tavasztól késő őszig színpompás. Korán, már januárban kipattannak a rekettyefűz barkái, és hamarosan a réteken is megjelennek az első tavaszt köszöntő virágok a martilapu és a keserű kakukktorma, amelynek virágai fehérbe öltöztetik a rétet. A kakukktormával egy időben jelenik meg az első spórás növény, a mocsári zsurló is. Április elején bontják szirmaikat a boglárkák, amelyeknek itt több fajtája, így: a réti boglárka és a zergeboglár is megtalálható. Április végén nyílik egy orchideafaj is, a nagy békakonty. Májusban nyílik többek között a hússzínű ujjaskosbor, a vitézkosbor, a kétlevelű sisakvirág, gyöngyvirág, a szibériai nőszirom, a buglyos szegfű, a menta, a sisaknád, a különleges "rovarevő" harmatfű (Drosera capensis), a mocsári angyalgyökér, a turbánliliom is. Nyár elején a pázsitfűfélék virágzásakor bontja szirmát az utolsóként nyíló orchideafaj, a széleslevelű nőszőfű. Októberben, utolsóként a természet elpihenése előtt nyílik az ördögharapta fű kék virága.

            Az ősláp állatvilága is igen gazdag. Itt él a mocsári béka, a barna varangy, az ásó béka, a mocsári teknős, a tarajos gőte és a vízisikló is, de megfigyelhető az ősláp környékén a szigorúan védett elevenszülő gyík is. A láp víztükre fölött több értékes szitakötő faj is látható.

A vízimadarak közül nyári lúdnak, tőkés récének, szárcsának, gémnek, darunak, borzas gödénynek, kócsagnak nyújt biztonságot az ősláp területe, de idetéved a ritka fekete gólya is. A cserjések, nádasok szélén él a citromsármány, a függőcinege, őszapó, nádirigó, és fészkel itt rétisas és békászó sas is. A lápszéli nádasokban él a fürj, fogoly, fácán, de megtalálható a környéken a róka és a mezei nyúl is.

Fotó: Máté Rudolf