1

Szabolcs megye egykori székháza Nagykállóban

Nagykálló központjában áll az 1769-1780 között épült, barokk stílusú, egykori megyeháza, melyet Salvator Aprilis tervezett, de az építési munkálatokat öccse, Giuseppe fejezte be a tervező halála után. Az épület Szabolcs megye székhelyeként 1876-ig a Vármegyei Hivatalnak és a Megyei Levéltárnak is helyet biztosított. Emellett az épületben zajlottak a híres megyebálok, több napos kártyacsaták is. Miután 1876-tól Nyíregyháza vált Szabolcs megye székhelyévé, az épület új funkciót kapott, 1895-től Nagykállói Magyar Királyi Országos Tébolydaként üzemelt. Napjainkban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházak Sántha Kálmán Szakkórháza működik falai között.

Az erkélyes, egy emeletes épület négyszög alaprajzú, tengelyelosztása ritkán fordul elő a hasonló stílusú épületeknél: 2-5-3-5-2. A XIX. század végén bővítették ki az eredetileg U alakú épületet mai formájára. A baloldali szárny emeletén nyitott, árkádos folyosóval épület, de kórházi funkcióit befalazták. Ugyanezen az oldalon istállót és kocsiszínt találtak a régészeti kutatások során.

A homlokzat, s egyben az épület legszebb része az erkéllyel egybeépített faragott kőkapu, mely a Szabadság térre néz. Az erkély és a kőkapu mestere a sátoraljaújhelyi Martin Lertz volt. Az ő munkáját dicsérik az ajtó- és ablakkeretek, az egyszerű pillérfők és kőpárkányok is. Az épületen hangsúlyosak az ablakdíszek is. A főbejárat kilincsének zárcímere ma is az Osztrák-Magyar Monarchia korabeli kétfejű sast formázza. A földszinti helyiség vasrácsait egy kassai lakatos, Antoni Kratochwilla készítette. Az épület főkapuja mellett emléktábla jelzi a „legnagyobb magyar”, gróf Széchenyi István látogatását a megyeházán, aki a Tisza szabályozásának előkészítése céljából járt Nagykállóban.

A nagykállói megyeháza különlegessége, hogy díszítőelemei miatt egyedülálló a magyar barokkban, ugyanakkor az elrendezése és a szerkezete szempontjából jól illeszkedik a klasszicizmusba való áthajlás folyamatába.

A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

 

http://www.szszbmk.hu/nagykallo

 

 

 

 

További Épített környezeti értékeink