1

A Kállay gyűjtemény épülete és a Kállay család emlékei

A Kállay gyűjtemény 1993-ban nyitotta meg kapuit Nyíregyházán. A gyűjteményt dr. Kállay Kristóf (1916-2006), dr. Kállay Miklós (1887-1967) magyar királyi miniszterelnök elsőszülött fia, a Szuverén Máltai Lovagrend szentszéki nagykövete alapította római emigrációban létrejött magángyűjteményéből, amelyet 1989-90-ben szülővárosának adományozott. A gyűjtemény 16.000 kötetes könyvtárral és kortörténeti fotókkal büszkélkedhet, s az intézményben megtalálhatók a Kállay leszármazottak személyes tárgyai, Kállay Miklós miniszterelnök személyes levelezése, Ilosvai Ferenc (1914-1990) vadászíró kéziratai és báró altorjai Apor Gábor (1889-1969) rendjelgyűjteménye is.

Kállay kúria gyűjtemény
Kállay kúria gyűjtemény
Kállay kúria gyűjtemény
Kállay kúria gyűjtemény
Kállay kúria gyűjtemény
Kállay kúria gyűjtemény

A Kállay Gyűjteményben kiemelkedő helyet foglal el a rendjelgyűjtemény, melyben 38 féle rend, valamint kitüntetés insigniái találhatóak meg, amelyek 13 európai, illetve 4 közép- és dél-amerikai országból származnak, 12 magyar eredetű, valamint a Habsburg-birodalmi korszakból való. Döntően az adott kitüntetés első vagy második fokozatai, aranyból, ezüstből, vagy aranyozott ezüstből valók, illetve brillantírozott ezüstök. Közülük több darab hazai gyűjteményekben máshol nem lelhető fel.

A gyűjtemény részét képezik Kállay Miklós és fia, dr. Kállay Kristóf kitüntetési és rendjelei is.

Az iparművészeti kollekció gazdag és széles skálájú. Kiemelkedő darabja egy milleniumi díszmagyar szablya az 1890-es évekből.

A Kállay gyűjtemény az elmúlt évtizedekben az adományozók körének bővülésével múzeumi egységgé fejlődött, 2007-ben muzeális intézménnyé vált. 2020 óta várja látványos kiállításokkal az érdeklődőket a Bessenyei tér 15. szám alatt lévő Kállay-házban, ott ahol dr. Kállay Kristóf a gyűjteményalapító született.

 

 

 

További Épített környezeti értékeink