1

A kótaji Ibrányi-Fráter Kúria-a magyar nábob kastélya

Kótaj északi részén található a megye egyik legtitokzatosabb kastélya, a Kótaji Ibrányi-Fráter Kúria, népnyelven a Piller-kastély. Mindkét elnevezés helyes, mivel az évszázadok folyamán a kastélynak több tulajdonosa is volt.

A 8 szobás, 290 m2 alapterületű földszintes épületre leginkább az empire stílus jellemző. A helyiségek síkmennyezetesek, érdekességük, hogy a szimmetrikusan elhelyezett 4-4 szoba közötti helyiség mennyezete lényegesen magasabb a többinél.

A kastély építtetője vajai és ibrányi Ibrányi Antal elismert és tekintélyes személy volt a megyében. Gyermektelenül hunyt el, így a kastélyt nővére gyerekeire hagyta, pénzvagyonát pedig unokaöccsére, Ibrányi Ferencre. A kastély nem tudni milyen módon, hamarosan Ibrányi Ferenc tulajdona lett. Később birtokolták a Fráter és Körmendy családok, majd a Mendel, Fráter és végül a Piller család birtoka lett.

A kastélyt már Jókai Mór idejében is a magyar nábob házaként tartották számon. Több írásos emlék is utal arra, hogy Ibrányi Ferenc szolgált Jókai regényhőse (Kárpáthy János-a magyar nábob) mintájául. Nem véletlen tehát, hogy az utca, melyen az épület áll, Jókai nevét viseli.

További Épített környezeti értékeink