1

Hagyományőrző farsang Panyolán

A Szamosmentén az 1950-es és 1960-as években még élő népszokás volt a farsangi alakoskodás. Az ebben a korban készült dokumentációk alapján, mint például Ujváry Zoltán tudományos kutatásai, vagy az 1965-ös panyolai farsangról készült dokumentumfilm szolgált alapjául, hogy az 1990-es években egy-egy dramatikus színjátékot az akkori Szamosparti Nyugdíjas Klub felelevenített. Az akkori előadások hosszú időre abbamaradtak. Nyolc évvel ezelőtt azonban egy fiatalokból álló lelkes csapat és az önkormányzat Hagyományőrző farsang néven megszervezte a régi leírások és a Nyugdíjasklub közvetlen segítségével a hagyományőrző farsangot.

 A szamosháti farsangi alakoskodók bemutatása állandó kiállítás formájában megtekinthető Panyolán, a Széles Gyula Kézműves- és Kiállítóházban. Három éve pedig Panyola vezetésével megalakult a Szamosháti Tájegységi Értéktár, melynek tagtelepülései a farsang aktív résztvevői. Tavaly már megyei szinten szerveztek konferenciát a vásárosnaményi Beregi Múzeumban.

A hagyományőrző farsangra több szamosmenti településről érkeznek felvonulók, akik régi állatalakoskodó gúnyákba bújva Panyola utcáit végigjárva incselkednek a helybéliekkel és a többi jelmezessel, felelevenítve az ősök népi játékát, hogy a következő generációk is megismerhessék a vidék fontos kulturális örökségét. Panyola úttörő szerepet szeretne vállalni abban, hogy ezt a tradicionális népi értéket tovább vigye és életben tartsa az utókor számára.

 

 

További Kulturális örökségi értékeink