1

’Múltunk lapjai’ - válogatás Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több mint 150 éves lapkiadásának értékeiből

Az 1860-as évek elején, majd a kiegyezést követően a megyeszékhelyek és a megyék nagyobb városainak polgársága már nem elégedett meg az országos lapok késéssel megérkező helyi tudósításaival, így hamarosan felgyorsultak a helyi, illetve megyei lapok alapításai.
Ezek a közvéleményre is nagy hatással voltak, valamint tanítottak, neveltek, segítettek eligazodni a világ dolgaiban.
Szabolcs-Szatmár -Bereg megye sajtókiadásának történetéből négy sajtótermék került a Megyei Értéktár értékei közé ’Múltunk lapjai’ összefoglaló név alatt:

Az első Szabolcs megyei lap a „Nyír” hetilap volt, amely csak pár évig működött / 1867-1872/, tartalmilag vegyes volt, a politika mellőzésével közölt cikkeket. Eleinte közérdekű közleményeket, közhasznú infokat bőven tartalmazott, később tartalmasabb, nívósabb értekezések is szerepeltek benne. Vélhetően anyagi problémák vezettek megszűnéséhez.

Jóval hosszabb életű, ugyancsak megyei, vegyes tartalmú lap volt a „Nyírvidék” / 1880-1944/, amely évtizedeken keresztül meghatározó jelleggel bírt a megye hírlapkiadásában. Mérsékelt volt, megbízható és hiteles tudósításai voltak, szinte valamennyi társadalmi réteghez szólt, minden közéleti és kulturális eseményről beszámolt.

A „Szabolcsi Szemle”  / 1934-1944/  Szabolcs vármegye jelentős, leghosszabb életű irodalmi folyóirata volt. A megye minden fontos kulturális eseményéről tudósított. A szerzők elsősorban megyében élő értelmiségiek, írók, költők, tanárok voltak.

A „Szabolcsi Tanító”  / 1922-1944/ az első jelentős, Szabolcs vármegyei pedagógiai folyóirat volt. Országos elismertségnek örvendett, a legszínvonalasabb megyei szaklap volt. Mondhatni, szívügyének tekintette a tanítóság sorsát, feladatait, szakmaiságát.

A kiválasztott sajtótermékek mellett a 19. század végén, illetve a 20. század folyamán több sajtótermék jelent meg, illetve működött a megye kisebb városaiban, amelyek értéktári felvétele a későbbiekben szintén szóba kerülhet, mivel ezek is komoly, főleg helyi értéket képviseltek.

Az Értéktári felvételre javasolt sajtótermékek Szabolcs-Szatmár -Bereg megye lapkiadástörténetébe engednek betekintést. A cikkek és írások a tényközlés mellett arra is rávilágítanak és bemutatják, hogy megyénk lakossága hogyan élte meg a történelem sorsfordító eseményeit, de a mindennapokat is.

 

További Kulturális örökségi értékeink