1

Beregdaróci betlehemes

Beregdarócon a görög katolikus betlehemes népszokás máig élő hagyományként van jelen. A betlehemes játék beregdaróci változata Kárpátaljáról származik.

 

beregdaróc

Szekerák Miklós görög katolikus parókus hozta magával, miután Makkosjánosiból Beregdarócra helyezték át, valamikor az 1940-es évek elején. Azóta, változatlan formában, minden évben karácsonykor minden házban 7 fiatal férfi adja elő a betlehemest: egy öreg pásztor, két pásztor, két angyal és két hordozó, ami egyben a rangsort is jelenti. A csapat összeállítása az öreg pásztor feladata. A szereplőket a rájuk jellemző ruházatról lehet felismerni. Az előadás végén az öreg pásztor bajuszpödörítőt szokott kérni, ami lehet pénz vagy szaloncukor, s amit az öreg bajuszára akasztanak. A betlehemes játék szövege generációkon át öröklődik.

Az előadás célja kezdetek óta ugyanaz: adománygyűjtés az egyház számára. A betlehemezők december 24-én a kora délutáni órákban indulnak el, és először a parókián, majd a családoknál adják elő műsorukat. Manapság már egyre több református családhoz is invitálják őket.

 

 

 

További Kulturális örökségi értékeink