1

Váci Mihály irodalmi munkássága

Váci Mihály /1924-1970/ nyíregyházi születésű, de országos ismertségű irodalmi személyiség volt, akinek munkásságát határainkon túl is ismerték és elismerték. Költészete mellett író és műfordító is volt; életműve, művészete csodálatos példa a szülőföld szeretetére, a hátrányos helyzetűek, a szegények, gyengék, elesettek melletti mindenkori kiállásra. Költészetében, prózájában pontos lenyomatát adja a Nyírség felszabadulás utáni reális helyzetének, világában állandóan ott van a bokortanyák népének sorsával való azonosulás.

Nyíregyházán végezte a tanítóképzőt, majd tanyasi iskolákban tanított, a II. Világháború után kollégiumi igazgató volt. Az 50-es évektől Budapesten dolgozott a Tankönyvkiadónál, de volt minisztériumi tisztviselő, publikált irodalmi lapokban, többek közt az Élet és Irodalomban. 1963-tól haláláig országgyűlési képviselőként is működött.

Korai halála miatt sajnos kevés idő jutott neki alkotómunkára, de irodalmi hagyatékának egy jelentős része még ma is feldolgozatlan.

Irodalmi, közéleti érdemeit az 1960-as, 70-es években ismerték el döntően, a róla szóló művek száma mára meghaladja a negyvenet.

További Kulturális örökségi értékeink