1

Kedvesház pedagógiai módszer

A Kedvesház Esélyteremtő Program 20 éve működik Nyírteleken. A program legfőbb jellemzője a komplexitás. A Kedvesház egy olyan hetes-otthon kollégium, ami szociális-, oktatási-, gyermek- és családvédelmi területeken biztosít esélyteremtő feltételeket és szolgáltatásokat a roma és/vagy hátrányos helyzetű családoknak és gyerekeinek az iskolai sikerességhez, a társadalmi integráció elősegítéséhez.

kedveshaz

A Programból kinőtt Kedvesház-pedagógia módszertanát ma már száznál is több óvodában, iskolában közel 6000 pedagógus alkalmazza sikerrel, a roma/hátrányos helyzetű gyerekek integrált nevelésében, a szülőkkel való partnerkapcsolat kiépítésben. A Kedvesház-pedagógiának hiánypótló szerepe van a tanárképzésben és a pedagógus-továbbképzésben, mert gyakorlati, módszertani eszköztudást ad a pedagógusok kezébe. A módszertan elsajátításával a pedagógusok olyan kompetenciákhoz jutnak, melyek révén könnyebben tudják kezelni és megoldani a mindennapi pedagógiai kihívásokat. Úgymint: tanulási motiváció, higiéniás problémák, szülőkkel való együttműködés, közösségi normák kialakítása, magatartási-tanulási problémák kezelése, stb.). A Kedvesház-pedagógia akkreditált pedagógus-továbbképzések eredményekénk ma már három "Kedvesház óvoda" működik Magyarországon (Újszász 2013,-  Törökszentmiklós, Napraforgó tagóvoda, Aranykapu tagóvoda -  2014), ahol  intézményi szinten alkalmazzák ezt a módszertant.

A Kedvesház Kollégium 2016-ban – a civil szervezetek szakmai fórumán – Ferenczi György díjat, míg 2017-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűléstől Újlaky István-díjat kapott elismerésül.

 

A megyei érték hivatalolos oldala:

http://kedveshaz.hu/

További Kulturális örökségi értékeink