1

Dr. Margócsy József helytörténeti munkássága

Margócsy József 1919-ben született Nyíregyházán. Itt tanult és tett érettségi vizsgát, ami alapján bekerült a kiemelt tehetségeket oktató budapesti Eötvös Collegiumba, ahol magyar–francia szakot végzett. Bár széles perspektíva nyílt előtte a fővárosban is, ő azonban szülei nyomdokain haladva visszatért tanítani szülővárosába.

A megyében szakfelügyelőként ismerték meg, országos hírnevét pedig pedagógiai és irodalomtörténeti munkássága alapozta meg. 1962-ben az induló Nyíregyházi Főiskola Irodalom Tanszékének alapító tanszékvezető docense, majd főiskolai tanára lett. Az intézmény főigazgatójaként a megye értelmiségének képzésében jelentős részt vállalt. A jövő nemzedéket oktatókat tanította szakmára, emberségre, lokálpatriotizmusra.

Nyugdíjasként a megyei levéltárban nélkülözhetetlen segítőjévé vált a helytörténet iránt érdeklődőknek. Szorgalmas kutatásának köszönhetően feltárult a város és a megye településeinek emberarcú múltja. Gazdag helytörténeti munkásságának írott forrásait a megyei levéltár őrzi és bocsátja az érdeklődők rendelkezésére.

További Kulturális örökségi értékeink