1

Szabolcs Néptáncegyüttes munkássága

1957 őszén Dalanics György népművelő a helyi 113. számú szakiskola tanulóiból megalakított egy kis tánccsoportot, mely csak alapfokon tevékenykedett, de 1964-re a kitartó, szorgalmas munka eredményeként együttessé nőtte ki magát. Ekkor vették fel a „Szabolcs” Táncegyüttes nevet.

A fiatalok nagyon megszerették a táncot, egyre többen kapcsolódtak be a munkába, így az együttes növekedésével a székhelyük az Irodaház (?) lett. Itt folytatták a próbáikat és készültek a fellépésekre, versenyekre. Dalanics György látva a kitartó munkát, a lelkesedést, egyre több idejét áldozta fel arra, hogy taníthassa néptáncot megszerető ifjakat. Nagy szükség volt erre az áldozatos munkára, és a fiatalok lelkesedésére, a néptánc mozgalom ilyen jellegű elindítására, mert a megyének még nem volt akkoron központi együttese.

 

1968-tól az együttes rendszeresen részt vett hazai és külföldi fesztiválokon – Franciaország, Belgium, Hollandia, Anglia, Németország, Ausztria, Csehszlovákia, Szlovákia, Lengyelország, Kárpátalja, Erdély, Olaszország, Spanyolország; és táncversenyeken, Ki-Mit-Tud-okon. Sikereiket, szakmai munkájuk számos Megyei Nívódíj Verseny I. helyezése, nemzetközi néptánc fesztiválok I. helyezése, Arany- és Kiváló minősítések, különdíjak, oklevelek fémjelzik.

 

A táncegyüttes jelenlegi tagjai olyan amatőr elkötelezett táncosok, akik családjuk, munkahelyük, iskolai tanulmányaik mellett szívesen áldozzák fel szabadidejüket a néptánc szeretetéért. táncaikban őrzik a Kárpát-medence folklórjának hagyományait, de eltökélt szándékuk olyan alkotások létrehozása is, amelyek a mai kor emberének gondolat- és érzésvilágát tükrözik. Céljuk a folyamatos belső alkotómunka mellett olyan művek felújítása, melyek valamikor meghatározó „alapművei” voltak a hazai néptáncművészetnek.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Vtxmo3GodXk

További Kulturális örökségi értékeink