1

Koszta Zoltán kisvárdai bőrműves mester ősi magyar motívumkincsre és bőrműves hagyományokra épülő művészete

Koszta Zoltán 1980-ban született Kisvárdán. Itt töltötte gyermekkorát és ez idő alatt kezdte foglalkoztatni a rajzolás és festés minden formája. Középiskolai tanulmányait a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában folytatta díszlet- és jelmeztervező szakon. Az ötödév elvégzése után sikeres felvételi vizsgát tett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező szakára. A viselettörténet tantárgy keretében ismerkedett meg a történelmi korok jellemző ruházataival és a sok rokon nép kultúrájával. Mesterével, Domonkos Lászlóval együtt kutatták a magyar viseletek gyökereit, kultúránk ősi fonalait.

2001-ben kezdte a bőrös tevékenységet, amit leginkább a hagyományőrző íjászattal összekötve, kísérletező formában végezte. Elkészítette első bőr-páncélját, ami az ismerősei s az íjász barátai körében nagy sikert aratott. Egyre többen keresték meg kéréseikkel, és én egyre szívesebben foglalkozott ezekkel az új kihívásokkal, mely munkák szakmai fejlődését is segítették. Munkái során az Ősi-magyar formai és díszítőművészetet felhasználva újjá teremti a bőr viseleteket. Legyen az akár egy egyszerű tarsoly, viselet kiegészítő, vagy teljes bőr vértezet.

2007-ben, az Árpád év keretein belül megrendezésre került első önálló kiállítása a Budai Várban található, a Magyar Kultúra Alapítvány épületében, ahol számos rajz és festmény mellett 9 teljes vértezet is bemutatásra került.

Nagyon sokat köszönhet Kassai Lajos lovasíjász mesternek, akinek egy régi vágyát váltotta valóra Szakács Márton segítségével. Nevezetesen kizárólag bőrből megalkotott teljes ló vértezet készült el, 12 gyönyörű Shagya Arab lóra.

2009-ben munkát vállalt a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, mint interpretátor-hagyományőr. A mesterség bemutatók mellett szervezett gyermekcsoportoknak tartott bőrműves foglalkozásokat és igyekezett élménydúsan átadni a tanyasi állattartás és gazdálkodás alapvető információit. Az itt eltöltött három évet követően úgy döntött, hogy teljes egészében a bőrműves szakmának áldozza magát, s ettől kezdve mindennapjait az alkotómunka teszi ki.

Koszta Zoltán minden munkája különleges érték, hisz valamennyi egyedileg készül, de alkotásainak egy része követi az ősi magyar motívumkincset, bár munkáiban visszakanyarodik egészen az emberi civilizáció bölcsőjéig, a görög-római kultúrkörig. Bőr-remekműveinek tematikája egyben tökéletes mutatója szemlélete és technikája fejlődésének. Bőrdíszműves munkáinak jelenleg az alábbi kategóriái léteznek, bár a portfólió-az egyéni igények alapján- folyamatosan gazdagodik, árnyalódik: tarajos, keleti jellegű bőrsisak, 7 cikkelyes bőrsisak, japán jellegű bőrsisak, hun típusú bőrsisak, 4 cikkelyes bőrsisak, római stílusú bőrsisak, arcvédő maszk, pikkelyes bőrpáncél, rákozott bőrpáncél, korongos bőrpáncél, római stílusú páncélzatok, lovasíjász bőrpajzs és alkarvédő, faragott alkarvédő, faragott alkarvédő lemezbetéttel, egykezes egyszerű alkarvédő, fegyveröv, csatszoknya, egyszerű, nyitott készenléti tegez, íjtartó tegez, dupla oldalú vesszőtartó tegez, gyalogos vesszőtartó oldaltegez, hengeres oldaltegezek, hengeres vagy homokóra tártegez, háti tegezek, török típusú tegezek, azaz puzdrák, ló-fejvért, ló-fejvért rátétes díszítéssel, ló-fejvért agancs díszítéssel, ló-fejvért áttört motívumos díszítéssel, lófejvért szaru-betéttel, ló-fejvért faragott motívumokkal, ezüst veretes ló-fejvért, pikkelyes szügyellő, díszes szügyellő, sallangos nagy-farmatring, kötőfékek, pásztoros-csikós lószerszámkantárok, keleti típusú lószerszám-kantár, karosi-veretes magyar lószerszámkantár, tükrösök, bőr ékszerek, ajándéktárgyak, házi áldások, övek, szíjak, tarsolyok, táskák, tokok és pénztárcák, kalapszíjak és az ember leghűségesebb társának való pásztor-kutya nyakörvek, szíjak.

 A szakma és bőrműves műalkotások iránt fogékony laikusok ismerik és elismerik a kisvárdai Koszta Zoltán munkásságát, nevét Magyarország, sőt a nagyvilág távoli tájain is ismerik és a „minőségi bőresztétikummal” azonosítják.

További Kulturális örökségi értékeink