1

Szent László zarándokút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakasza

(Kulturális örökség szakterületi kategória)

Szent László lovagkirály emléke nemzetünk közös épített, kulturális és természeti öröksége, valamint nép hagyományunk meghatározó eleme. Számos Kárpát-medencei település méltán büszke ma is Szent László kultuszára.

Szent László személye Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében különös jelentőséggel bír, hiszen az által összehívott és elnökölt szabolcsi zsinat a megyei identitás szerves része. A megyében Szent László emlékét legendák, falképek, szobrok és történelmi események is őrzik. Az elmúlt évek megyei törekvéseinek köszönhetően, az együttműködések helyei jellegét megtartva olyan közép-európai kulturális tapasztalatcserére és folyamatos együttműködésre alapuló alapuló hálózat van kialakulóban, melyhez csatlakoztak felvidéki, erdélyi és délvidéki települések is a hazai települések mellett. A hálózat alapja a közös identitás és a közös hagyomány, aminek betöltésére kifejezetten alkalmas Szent László emléke.

A Zarándokút részeként Szabolcs-Szetmár-Bereg megye több olyan településsel büszkélkedhet, ahol a Lovagkirály emléke ma is erősen él. A Zarándokútba kapcsolt települések a következők: Szabolcs, Napkor, Máriapócs, Baktalórántháza, Laskod és Kisvárda.

További Kulturális örökségi értékeink