1

Szabolcsi almatermesztés hagyománya

A II. világháború után Szabolcs-Szatmár megyében a Nyírségben és a Beregben alakult ki, és vált meghatározóvá az almatermesztés. Mind a mai napig az alma a legjelentősebb területen és mennyiségben termesztett gyümölcs Magyarországon. Termeszthetősége, tárolhatósága, szállíthatósága miatt egész évben fogyasztható. Ezen kívül meghatározó üdítőitalok alapanyagaként és jelentős a szesziparban betöltött szerepe is.

 A mezőgazdasági nagyüzemek kialakulásával létrejött nagy almáskertekben jellemzően a Jonathan, Starking, Golden Declichious fajták határozták meg megyénk almatermesztését. Szabolcs megye gazdasági növekedésére óriási hatással volt, átformálta a megye képét, megváltoztatta, fejlesztette a mezőgazdaságban szereplők tudását, megélhetést, jövőt biztosított, jobbá tette az emberek életét. A kutatás és az oktatás, szaktanácsadás területén segítette a megyei gazdálkodók korszerű szemléletének kialakítását. Intenzív termesztéstechnológiát igényelt, ami nagy mennyiségű kemikália használatát követelte meg.  Magas a szakképzett kézi munka és gép igénye, mely az itt élők tartós megélhetését, kötődését biztosítja.

A ’90-es évek végén létrejött birtokszerkezet-átalakítással ismét jelentős változás következett be. A területek felaprózódtak, kezelésük megváltozott, nagyszámú kárpótolt termelő lépett be a művelésbe, megfelelő szakmai ismeret és művelő eszköz nélkül. Újabb technológiai, valamint értékesítési problémák jelentek meg, ami jelentős kihívást jelentett az új birtokosoknak. Az Európai Unióba való belépés előtt az ültetvények korszerűsítésére az állam jelentős segítséget nyújtott, azonban ez modernebb technológiát és fajtákat követelt meg. Ennek következtében a régi nagyüzemekben termesztett fajták kiszorultak, és újabb, intenzívebb fajtákat vontak a termelésbe.

Az almatermesztés technológiája folyamatosan fejlődött, az országban példa nélküli volt a környezetbarát módon előállított, egészséges alma termesztésének szándéka.

A szabolcsi almatermesztés hagyományának igazi értéke, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gazdasági növekedésére óriási hatással volt, hiszen átformálta a megye képét, megváltoztatta, jobbá tette az emberek életét, fejlesztette a mezőgazdaságban szereplők tudását. A kutatás, valamint az oktatás, szaktanácsadás területén egyaránt segítette a megyei gazdálkodók korszerű szemléletének kialakítását.

 

További Kulturális örökségi értékeink